FC Dordrecht gaat slaapgedrag monitoren met SlaapID-sensor

Koploper Jupiler League zet SlaapID-sensor in voor optimalisatie prestaties

FC Dordrecht gaat als eerste Betaald Voetbal Organisatie slaapgedrag spelers monitoren

FC-Dordrecht--spelers

Voeding, fysieke gesteldheid, kleding, schoenen etcetera: alles wordt onder de loep genomen om tot betere sportprestaties te komen. Nachtrust en slaap echter blijven daarbij vrijwel altijd onderbelicht. Terwijl slaap een essentiële rol speelt in, onder andere, het herstel van het lichaam. FC Dordrecht gaat als eerste Betaald Voetbal Organisatie het slaapgedrag van zijn spelers in kaart brengen.

Diverse buitenlandse onderzoeken laten zien dat de juiste slaapsituatie van een topsporter een evidente rol speelt in het behalen van optimale prestaties. Voorzitter Ad Heijsman over deze nieuwe ontwikkeling: “Het blijkt dat een goede nachtrust de aanmaak van een natuurlijk groeihormoon bevordert. Dat groeihormoon stimuleert het herstel en de groei van spieren en botten. Goed slapen kan de prestaties daarom aanmerkelijk verbeteren. Daarentegen kan een mindere slaap of een onregelmatig ritme de prestaties behoorlijk achteruit doen gaan. Dit interesseerde ons dusdanig dat wij in contact zijn gekomen met Maarten Stoffels van Sleeptrade. Hij biedt een uniek programma waarin wij op eenvoudige wijze achter de slaapidentiteit (SlaapID) van een speler kunnen komen.”

 

slaapid-klein

Maarten Stoffels legt uit hoe dat SlaapID precies in kaart wordt gebracht: “De spelers slapen een bepaalde periode in hun eigen bed met een SlaapID-sensor op hun borst. Deze registreert nauwkeurig het slaapgedrag, de slaaphouding plus het slaapklimaat en -ritme van een speler. Niet alleen zien we dan in welke houding, welk ritme en hoe (on)rustig en warm een speler slaapt; we zien ook of het slaapgedrag anders is voor wedstrijden, direct na wedstrijden of tijdens trainingsdagen. Met de resultaten van, onder andere, dit onderzoek kunnen we aanpassingen doen in de slaapomgeving van de speler om zodoende zijn nachtrust te verbeteren.” Mocht er sprake zijn van een slaapstoornis, dan wordt gebruikt gemaakt van de Somnio slaaptherapie van dr. Winnie Hofman. Naast haar behandelpraktijk voor slaapproblemen is zij is als slaapwetenschapper verbonden aan de Universiteit van Amsterdam.

Technisch manager van FC Dordrecht Marco Boogers over het onderzoek dat medio januari 2014 is gestart: “In de hedendaagse en snel veranderende sportwereld kan een kleine verbetering in de omstandigheden van spelers net het verschil maken. Daarom grijpen wij bij FC Dordrecht innovaties aan om dat verschil ook te kunnen maken. Het SlaapID-onderzoek past hier naadloos bij. We zijn heel benieuwd naar de eerste bevindingen.”

Over Sleeptrade
Sleeptrade is een organisatie die zich bezighoudt met het onderzoeken van slaapgedrag van mensen en het creëren van een optimale slaapomgeving. Voor het onderzoeken van het slaapgedrag heeft Sleeptrade de SlaapID (slaapidentiteit)-service ontwikkeld. Een unieke service waarbij thuis in het eigen bed op eenvoudige wijze zowel het slaapgedrag als de drukverdeling en ondersteuning van een persoon in kaart worden gebracht. SlaapID kan worden ingezet bij fysiotherapeuten, voor slaaponderzoek bij topsporters en via de winkelformule Beddenspecialist.nl. Verder ontwikkelt Sleeptrade innovatieve slaapconcepten waaronder Beddelicious. Dit zijn matrassen op maat die aan de wensen van ieder persoon aangepast kunnen worden. Ook na aankoop, wanneer bijvoorbeeld de omstandigheden van een persoon zijn veranderd of aanpassingen om een andere reden nodig zijn.

Over FC Dordrecht
FC Dordrecht maakt een verrassend goed seizoen door. Al sinds de eerste speeldag staat de ploeg aan de kop van de ranglijst in de Jupiler League. Halverwege het speelseizoen zijn ze zelfs met een grote puntenvoorsprong op de concurrentie het kerstreces in gegaan. Dit is een unieke prestatie voor een club met één van de kleinste begrotingen in het betaalde voetbal. Onder het motto ‘met weinig munten veel punten’ heeft FC Dordrecht in de voorbije jaren ook zijn reputatie opgebouwd, gezien de regelmatige plaatsing voor promotie Play-Offs. De ‘Schapekoppen’ (zoals de geuzennaam van de Dordtenaren luidt) maken dit jaar furore met attractief en aanvallend voetbal, getuige het meeste aantal gescoorde doelpunten. In de huidige positie mag FC Dordrecht nu “dromen” van nieuwe successen.

Copyright © 2022. Sleeptrade. All rights reserved