Alle nieuws

Column Hidde Hulshof in Bedding Business April 2024

De vicieuze cirkel tussen slaap en reumaklachten

Als slaapfysio therapeut zoek ik naar factoren die van invloed zijn op de kwaliteit van slaap. Deze column staan we stil bij de invloed van reumatische klachten op kwaliteit van slaap en vice versa. In 2023 heeft SlaapFysio in samenwerking met de patiëntenvereniging Youth-R-Well en de Vrije Universiteit van Amsterdam gekeken naar de wetenschappelijke inzichten over de relatie tussen slaap en reuma. 

Wat is Reuma? 

Reuma omvat diverse aandoeningen die het bewegingsapparaat aantasten. Typische symptomen zijn pijn en stijfheid in de gewrichten, samen met vermoeidheid. Dit kan het dagelijks leven van mensen met reuma aanzienlijk beïnvloeden. Gelukkig kunnen behandelingen zoals medicatie, fysiotherapie of chirurgische ingrepen de klachten helpen verlichten. 

Reuma in relatie tot slaapkwaliteit? 

In de afgelopen jaren is er meer onderzoek gedaan naar de relatie tussen variabelen reuma en slaapkwaliteit. Helaas ervaren patiënten met diverse vormen van reuma een slechte slaapkwaliteit (zie tabel 1). Er is sprake van een vicieuze cirkel voor chronische klachten zoals reuma. Slaapproblemen hebben impact op de volgende symptomen: 

Verergering van de pijn: Slechte slaap kan de pijngevoeligheid verhogen. Bij mensen met reumatische aandoeningen kan dit leiden tot een verergering van de symptomen, waardoor het moeilijker wordt om een goede nachtrust te krijgen. 

Ontsteking: Er is bewijs dat slechte slaap kan bijdragen aan een toename van ontstekingsprocessen in het lichaam. Aangezien reumatische aandoeningen vaak gepaard gaan met een ontsteking, kan een gebrek aan slaap de ontsteking verergeren, wat leidt tot meer pijn en stijfheid. 

Vermoeidheid: Vermoeidheid is een veelvoorkomend symptoom van reumatische aandoeningen. Slaapproblemen kunnen deze vermoeidheid verergeren, waardoor het dagelijks functioneren wordt beïnvloed en de kwaliteit van leven afneemt. 

Immuunsysteem: Slaap speelt een cruciale rol in de regulering van het immuunsysteem. Aangezien veel reumatische aandoeningen auto-immuun van aard zijn, waarbij het immuunsysteem het eigen lichaamsweefsel aanvalt, kan een verstoring van de slaap het immuunsysteem verder uit balans brengen. 

Het kan dus wel degelijk van belang zijn om de slaapkwaliteit en slaapomstandigheden van mensen met reuma te verbeteren. Maar waar kun je rekening mee houden in het optimaliseren van de slaapomstandigheden. 

Luchtvochtigheid tijdens slaap:

Hoewel het verband tussen luchtvochtigheid en reumatische klachten anekdotisch goed gedocumenteerd is, is het wetenschappelijk bewijs gemengd en blijft het onderwerp van onderzoek. 

Het is belangrijk op te merken dat de reactie op weersveranderingen sterk individueel kan verschillen. Sommige mensen kunnen een aanzienlijke verergering van hun symptomen als, pijn, stijfheid, vermoeidheid en ontsteking ervaren bij een hoge luchtvochtigheid in combinatie met een lage druk. 

Het kan dus interessant zijn om het slaapgedrag (slaapklimaat) en slaapomstandigheden (slaapproducten) in kaart te brengen om zodoende te beoordelen of de situatie voor een persoon met reuma te verbeteren valt. Onderstaand zien wij een weergave van de ontwikkeling van in luchtvochtigheid bij iemand met reuma. Hieruit blijkt dat ’s nachts de luchtvochtigheid toeneemt en dus risico geeft op de ontwikkeling van klachten. In deze case werd onder en op synthetische materialen geslapen.

Ademend beddengoed wordt dus aanbevolen in het slaapadvies voor mensen met reuma. Dit kan helpen de luchtvochtigheid onder de dekens te verminderen wanneer deze hoog is. Daarnaast is het interessant om de luchtvochtigheid van de slaapkamer zelf tussen de 40-60% te houden. 

Sleeptrade

Laten we kennismaken

Is jouw interesse gewekt? Neem contact op en kijk wat we voor jou kunnen betekenen!